Vychází nyní: DIALux evo 12.1

DIALux_Release121_Community – Header.pngS potěšením vám oznamujeme, že je nyní ke stažení aplikace DIALux evo 12.1. Náš tým usilovně pracoval na zásadních vylepšeních, která zlepší váš zážitek z návrhu osvětlení, zefektivní jej a ušetří váš drahocenný čas.

Jsme přesvědčeni, že se vám nové funkce a vylepšení budou líbit. Od nynějška je mnohem snazší najít svítidla, která nejsou spojena se světelnou scénou, a vylepšili jsme práci se soubory DWG a vícenásobný výběr pro místnosti, abychom jmenovali jen některé funkce. Pro všechny uživatele DIALux Pro máme také dobrou zprávu: přidali jsme některé funkce a provedli zásadní vylepšení pro práci s Open BIM.

Začněme:

Nově přidané funkce

Počet vybraných objektů

Ve stavovém řádku nyní můžete snadno zobrazit počet vybraných objektů. Funguje to u svítidel, otvorů a nábytku. Stačí pouze vybrat svítidla, nábytek/objekty nebo prvky místnosti. Možné jsou také smíšené výběry prostřednictvím stromu projektu.

Nově přidaná funkce

Vyhledání svítidel, která nejsou propojena se světelnou scénou

Systém DIALux obvykle zajišťuje, aby byla všechna svítidla přiřazena alespoň k jedné světelné scéně. Přesto je možné, že některá svítidla mohou být při práci se světelnými scénami nepřiřazena. Tato nepřiřazená svítidla nejsou do výpočtu zahrnuta, protože DIALux počítá světelnou scénu po scénách. Na novém displeji se zobrazí seznam těchto nepřiřazených svítidel, která lze vybrat a zobrazit v CAD. Nyní můžete tato svítidla snadno přidat do stávající světelné scény nebo vytvořit novou.

Vylepšení známých funkcí

Vícenásobný výběr pro prostory

V nástroji pro prostory lze nyní vybírat a upravovat místnosti a prostory společně. To znamená, že můžete přiřadit profily použití více prostorům společně nebo přiřadit důležité informace jediným kliknutím. Můžete také měnit jednotlivé hodnoty v rámci profilu, například cílovou osvětlenost, pro více prostorů najednou. To ušetří obrovské množství času ve srovnání s úpravou každého prostoru zvlášť.

Vylepšení známých funkcí

Vytváření, ukládání a načítání vlastních stupnic falešných barev

Dříve měl DIALux pouze globální tabulku falešných barev. V nové verzi však nyní můžete tuto tabulku upravovat a přidávat, odstraňovat a přiřazovat barvy. Tato funkce umožňuje vytvářet personalizované seznamy pro různé aplikace, například pro vnitřní osvětlení, venkovní osvětlení a nouzové osvětlení. Tyto seznamy lze uložit a znovu použít v budoucích projektech.

Vylepšení známých funkcí

Kopírování a vkládání objektů

V bočních pohledech můžete kopírovat a vkládat objekty. Okna a dveře zůstávají při posouvání ve stěně a nevysouvají se.

Vylepšení známých funkcí

Zpracování souborů DWG

Manipulace se soubory DWG se stala mnohem jednodušší. Nyní můžete:

přetahovat plány DWG/DXF na úvodní obrazovce.

Rychle vybrat nebo zrušit výběr všech vrstev pro plány DWG/DXF.

Propojit plány DWG/DXF s bočními pohledy a odpovídajícím způsobem je zarovnat.

Od verze DIALux 12.1 lze plány DWG používat také pro boční nebo čelní pohledy. Vytvořte nový plán nebo znovu použijte plán s více pohledy. V příslušném zobrazení CAD jej přizpůsobte vybranému pohledu jediným kliknutím. Plán pak lze obvyklým způsobem přesunout na počátek a zkontrolovat a případně opravit výšky, polohy svítidel, sklony střech atd.

Vylepšení známých funkcí

Nastavení programu

Kromě toho je zde několik dalších změn, které vám usnadní práci s DIALux evo. Nastavení programu je rozšířeno o standardní hodnoty odrazivosti pro podhledy a několik prvků v místnosti.

Vylepšení známých funkcí

Dodatek k normě EN 12464-1:2021

Velikost zóny stěny je založena na pravidle 15 %. Chování stěnových zón lze nakonfigurovat v nastavení.

Vylepšení známých funkcí

Nové funkce a vylepšení pro DIALux Pro

DIALux Pro pro vás nadále vyvíjíme a postupně jej obohacujeme o nové užitečné funkce. Proto byla do nabídky funkcí DIALux Pro přidána funkce "Odblokování nečlenů". Předplatitelé DIALux Pro si nemusí funkci "Odemknout nečleny" kupovat samostatně.

Vylepšení pro Open BIM

Ještě více jsme vám usnadnili práci s BIM. Nyní můžete jednoduše přetáhnout soubory IFC na úvodní obrazovku.


Kromě toho jsme zapracovali na mnoha vylepšeních importu IFC

Byl vylepšen import materiálových informací z modelů IFC. Materiály jsou vyhodnocovány přesněji a barvy a průhlednosti jsou lépe rozpoznávány.

Automatické vyloučení standardního podlahového prvku

Při importu IFC se již automaticky nevytváří standardní prvek podlahy. Tato změna zabraňuje potenciálním problémům, kdy by prvky, jako jsou světelné šachty v modelu, mohly být neúmyslně zakryty prvkem podlahy.

Celistvost povrchu střechy

Byl vyřešen problém s modely IFC, které způsobovaly vyčnívání pracovních rovin nebo prostorů ze střešní konstrukce. Toto vylepšení eliminuje výskyt černých střešních ploch po výpočtu denního světla a zajišťuje vizuálně přesné zobrazení.

Systém DIALux nyní během importu IFC načítá všechny globální identifikátory z importovaného modelu a plynule je přenáší do svého vlastního systému. To umožňuje přiřadit novým svítidlům jedinečné GlobalID a zachovat konzistenci při více exportech IFC.

Opravy chyb

Další vylepšení a optimalizace

Kvůli chybějícím komponentám systému Windows v některých systémech docházelo při spuštění k pádu aplikace DIALux. V důsledku toho nebylo možné načíst důležitý proces pro DIALux. DIALux již potenciálně chybějící komponentu nepoužívá.

V některých případech již nebylo možné načíst projekty kvůli chybějícím informacím v souboru projektu. Tomu je nyní zabráněno opravnou funkcí při načítání.

Zlepšen výkon při přepínání mezi zobrazeními ve velkých projektech. Při přepínání mezi pohledy probíhá na pozadí výpočet energie související s pohledem. Chování tohoto výpočtu za běhu bylo vylepšeno.

Opravena dlouhá čekací doba při prvním otevření seznamu svítidel. To je nyní opět mnohem rychlejší.

Při kopírování podél linie se někdy vkládalo příliš málo kopií. Objevili jsme chybu v zaokrouhlování a opravili ji.

Opraven problém s funkcí Snap při kreslení polygonových vodítek v bočních pohledech.

Kategorie znečištění v profilu místnosti se přebírá správně.

Omezeny neočekávané světelné skvrny ve 3D vizualizaci. Jedna místnost byla osvětlena, sousední místnost nikoli. Do neosvětlené místnosti pronikala část světla (v místě, kde se podlaha a stěna spojují).

Po kopírování, načtení nebo uložení se již textury nepřesouvají.

Někdy se stávalo, že textury byly na povrchu černé. K této chybě docházelo, protože textury byly příliš velké. Aby se problém vyřešil, DIALux nyní zmenšuje měřítko takových textur.

Vyřešeny problémy s chybějícími výsledky GR v dokumentaci.

V přehledu světelných scén jsou správně dokumentovány energetické výsledky pro všechny světelné scény. Ne pouze v souhrnu pro standardní světelnou scénu.

Údržbové faktory pro import STF: Při importu STF se vždy převezme absolutní udržovací faktor, pokud je definován. Pokud není definován žádný absolutní udržovací faktor, použije DIALux jako nouzovou variantu metodu údržby zvolenou v normách.

Opraveno několik překladů