Osvětlení - Nařízení vlády č. 330/2023 Sb.

Tato vyhláška se zaměřuje na technické a zdravotní požadavky týkající se osvětlení vnitřních a venkovních pracovišť, aby byla zajištěna bezpečnost a pohoda zaměstnanců při práci. Níže je podrobnější rozbor jednotlivých paragrafů.

§ 45 – Osvětlení vnitřních pracovišť s trvalou prací

  1. Druhy osvětlení: Pracoviště a spojovací cesty mezi nimi musí být osvětlovány buď denním, elektrickým, nebo sdruženým (kombinovaným) osvětlením. Tato osvětlení nesmí způsobovat oslnění vyšší, než povolují české technické normy. Pokud je to možné, má se využívat denní světlo, a to zejména během dne.

  2. Clonící zařízení a výhledy: Pracoviště, kde může být denní světlo příliš intenzivní a způsobovat tepelné zatížení nebo oslnění, musí mít opatření pro regulaci slunečního záření (např. žaluzie). Osvětlovací otvory, které umožňují výhled ven, musí být konstruovány tak, aby nebránily v čistém a nezkresleném výhledu.

  3. Minimální normy denního osvětlení: Pracoviště s denním osvětlením musí splňovat specifické normy osvětlenosti:

    • Pro svislé a šikmé otvory musí být hodnota činitele denní osvětlenosti minimálně 2 % na polovině pracoviště a 0,7 % na 95 % prostoru.
    • Pro vodorovné otvory jsou tyto hodnoty 2 % pro čirý materiál a 1,7 % pro difúzní materiál.
  4. Normy pro sdružené osvětlení: Sdružené osvětlení (kombinace denního a elektrického osvětlení) musí rovněž splňovat konkrétní požadavky:

    • U svislých a šikmých otvorů je činitel osvětlenosti 1 % na 50 % prostoru a 0,5 % na 95 % prostoru.
    • Pro vodorovné otvory platí činitel 1,5 % na 50 % prostoru a 0,5 % na 95 % prostoru.
  5. Výjimečné případy bez denního osvětlení: Vyhláška připouští, že některá pracoviště nemusí mít denní osvětlení. Jedná se o výjimečné případy, jako například:

    • Noční provoz,
    • Technologické důvody (např. potřeba speciálního osvětlení pro výrobní procesy),
    • Konstrukční omezení (např. vojenská pracoviště s vyššími bezpečnostními požadavky),
    • Zpracovávaný materiál nebo technologie vyžadující absenci denního světla.
  6. Přechod mezi osvětlením: Zaměstnavatel musí zajistit, aby práce v prostorech bez vyhovujícího denního osvětlení nepřesáhla polovinu směny, nebo aby zaměstnanci po dvou pracovních dnech na takových pracovištích měli jeden den odpočinku či celou směnu v prostorách s vhodným osvětlením.

  7. Minimální požadavky na elektrické osvětlení: Na pracovištích, kde nelze zajistit denní osvětlení, musí být elektrické osvětlení alespoň 300 lx (lux), s rovnoměrností osvětlení alespoň 0,4.

  8. Normové hodnoty: Osvětlení (denní, elektrické nebo sdružené) musí odpovídat normám uvedeným v českých technických normách.

§ 45a – Osvětlení místností pro odpočinek

  1. Odpočinkové místnosti: Prostory určené pro odpočinek musí mít vyhovující denní osvětlení, stejně jako pracovní prostory, aby byla zajištěna vhodná atmosféra pro regeneraci.

  2. Údržba osvětlení: Osvětlovací zařízení musí být pravidelně čištěna a udržována, aby byla zachována jejich funkčnost a splňovaly normy pro denní i elektrické osvětlení.

  3. Bezpečnost manipulace: Osvětlovací otvory (např. okna, světlíky) musí být bezpečné pro manipulaci, údržbu a čištění. Zaměstnanci musí mít možnost s nimi bezpečně manipulovat (otevírat, zavírat apod.).

  4. Kontrola osvětlení: Hodnoty elektrického osvětlení se ověřují výpočtem při navrhování projektu osvětlení, a poté i měřením v souladu s českými technickými normami.

  5. Barva světla: Barevný tón světla v pracovních prostorech musí být přizpůsoben povaze práce:

    • Neutrálně bílý pro běžné pracovní prostory,
    • Chladně bílý pro prostory se zvýšenými nároky na zrakovou činnost.
  6. Nouzové osvětlení: Pokud hrozí nebezpečí úrazu při výpadku osvětlení, musí být instalováno nouzové osvětlení podle platných norem.

§ 45b – Osvětlení venkovních pracovišť bez trvalé práce

  • Pokud práce na venkovních pracovištích nepřesáhne 4 hodiny denně, osvětlení musí být zajištěno elektrickým osvětlením, které odpovídá technickým normám.

§ 45c – Osvětlení venkovních pracovišť s trvalou prací

  1. Osvětlení venkovních pracovišť: Elektrické osvětlení venkovních pracovišť a spojovacích cest musí odpovídat náročnosti práce a ochraně zdraví podle českých technických norem pro venkovní pracovní prostory.

  2. Měření osvětlení: Požadované hodnoty elektrického osvětlení se kontrolují měřením v souladu s postupy uvedenými v příslušných českých technických normách.


Tato vyhláška komplexně řeší osvětlení pracovních prostorů, ať už se jedná o vnitřní nebo venkovní pracoviště, s ohledem na zrakovou pohodu a ochranu zdraví zaměstnanců. Důraz je kladen na to, aby osvětlení splňovalo normové hodnoty, předešlo oslnění a bylo pravidelně udržováno. Zvláštní pravidla platí pro pracoviště, kde nelze zajišťovat denní osvětlení, včetně pravidel pro přechody mezi takovými prostorem a standardně osvětlenými místy.