Brzy se objeví výpočet rušivého světla

DIALux evo 13 se blíží k dokončení. Vydání se očekává za několik týdnů. Tato verze se bude vyznačovat zaměřením na světelnou emisi. Tento článek obsahuje přehled klíčových funkcí.


Proč rušivé světlo?

Náš moderní svět si nelze představit bez umělého světla. Přesto, nebo možná právě proto, nabývá problematika světelného znečištění a rušivého světla stále většího významu.

Světelné znečištění znamená nadměrné a nesprávně směrované osvětlení. Nejenže narušuje přirozený rytmus dne a noci, ale může také způsobovat vážné fyziologické a ekologické problémy. Může zhoršovat lidské zdraví tím, že narušuje cyklus spánku a bdění a zvyšuje riziko různých zdravotních problémů.

Kromě toho má hluboký dopad na flóru a faunu: noční živočichové ztrácejí svá přirozená stanoviště a u rostlin, které jsou závislé na tmě, dochází k narušení růstových cyklů.

Světelné znečištění je také energetický problém: energii, kterou spotřebováváme na neúmyslné osvětlení okolí a oblohy, lze ušetřit. Pro řešení těchto problémů je nezbytné stanovit jasné limity a pokyny pro používání systémů venkovního osvětlení. Omezením světelného znečištění a světelných emisí můžeme nejen chránit životní prostředí, ale také zlepšit pohodu lidí.

Díky připravované verzi DIALux evo 13 mohou projektanti osvětlení tyto limity zdarma kontrolovat a dodržovat platné normy. V prvním kroku vývoje jsme zvážili následující normy:

CIE150:2017
EN 12464-2:2014
LAI:2012
ÖNORM O 1052:2022

Které hodnoty je třeba vzít v úvahu?

Jednou z nejdůležitějších hodnot je samozřejmě svítivost, I[cd]. Jako jednotku SI ji zde jistě není třeba vysvětlovat.

Oslnění je vjem způsobený jasnými plochami v zorném poli a může být vnímáno buď jako psychologické oslnění, nebo jako fyziologické oslnění. Oslnění způsobené odrazy od lesklých povrchů se běžně označuje jako závojové odrazy nebo reflexní oslnění. Pro uživatele je důležité omezit oslnění, aby se vyhnuli chybám, únavě a nehodám.

Oslnění je obtížné posoudit, protože závisí na mnoha individuálních faktorech. Ve venkovních prostorách je hodnota RG známa již delší dobu. Snažíme se kvantifikovat individuální vnímání oslnění pomocí zohlednění jasů a jasů zakrývajících pozadí.

Relativně nová je hodnota oslnění ks, která měří oslnění také prostřednictvím jasů v zorném poli. Na rozdíl od hodnoty RG je do výpočtu zahrnut pevný úhel mezi pozorovatelem a povrchem vyzařujícím viditelné světlo.

Uvažuje se také vzdálenost mezi svítidlem a místem vyzařování. Hodnota k se nachází jako činitel úměrnosti v CIE-150, ale je již také zahrnuta jako ks v některých národních normách a předpisech, jako je LAI z roku 2012 nebo ÖNORM O 1052:2022.

Poměry toku

Pomocí RUL (upward light ratio) a RUF (upward flux ratio) lze popsat nežádoucí světélkování.

RUL určuje světelný tok svítidla nebo osvětlovací soustavy ve vztahu k přímo vyzařovanému světelnému toku do oblohy. Je tedy měřítkem toho, jak dobře se moje svítidla hodí pro daný úkol nebo jaký vliv má seřízení mých svítidel na životní prostředí.

RUF jde ještě o krok dále: zohledňuje světelný tok, který se dostává na oblohu přímo nebo nepřímo odrazem. Vztahuje se ke světelnému toku, který by byl za naprosto ideálních podmínek minimálně potřebný ke splnění zrakového úkolu.

Tento ideální případ je obtížné si představit, a proto je RUF poněkud abstraktní. Popisuje však nepotřebné světlo na obloze přesněji než RUL, protože zohledňuje odražené světlo. V současné době velmi vysoké mezní hodnoty ukazují, jak velký potenciál úspor existuje.

 

A prahová hodnota je...

Dopady na člověka a životní prostředí značně závisí na okolních podmínkách. Všechny uvedené normy je zohledňují tím, že pro stanovení různých mezních hodnot používají zóny prostředí a doby platnosti.

Některé normy používají čtyři environmentální zóny, jiné až šest různých zón nebo oblastí.


Období platnosti se rovněž liší podle jednotlivých norem. Většinou se vztahují na dobu mezi 6:00 a 22:00 a mezi 22:00 a 6:00. Pokud jsou známy přesné časy použití, měly by být samozřejmě zohledněny.


Co bude následovat?

V naší první verzi systému DIALux o světelném znečištění budeme zpočátku implementovat pouze výpočet nových metrik. V následujících verzích bude toto téma dále rozšířeno.

Ve druhém vývojovém kroku bude mít uživatel přístup k mezním hodnotám požadovaným normami v závislosti na zónách prostředí a dobách platnosti. V dalším kroku bude implementována identifikace problematických svítidel.

Naším cílem není dokumentovat rušivá svítidla, ale identifikovat a řešit problém. Následně budou následovat další normy, které zpřístupní světelné znečištění a světelné emise širokému okruhu uživatelů.


Co to stojí?

Všechny funkce týkající se světelného znečištění jsou zahrnuty ve volně dostupné verzi systému DIALux.


Nyní je řada na vás

Jaký je váš názor? Které normy používáte, jaké další potřeby vidíte a jaké otázky ohledně světelného znečištění máte.